Sint Joris 2014

Scouting Heino vierde op 11 april wel een heel bijzonder feest: Sint Joris. Dit feest staat speciaal in het teken van de beschermheilige van Scouting. De legende speelt zich in de riddertijd af. Scouting Heino vierde de bijeenkomst met de jeugdleden, leiding, het bestuur en haar vrijwilligers.

Scouting Nederland over de Sint Joris viering: "Tijdens Sint Joris herhalen de leden/leiding wat men bij de installatie beloofd heeft. Sint Joris doet zichzelf ook een belofte. Hij zal de stad redden en niet terugschrikken van de draak. Als hij op weg gaat en bang wordt, denkt hij terug aan wat hij zichzelf beloofde. Daardoor vond hij kracht en moed om verder te gaan."

In de legende van Sint Joris maakt een boze draak iedereen het leven zuur, omdat hij jonge meisjes opeet. Daarom komt de dappere Joris in actie, die draak wil verslaan om de rust in de stad terug te laten keren. Uiteindelijk valt de draak dood neer en overwint 'het goede het kwade.'

Tijdens de activiteit stonden alle leden en leiding in een kring, waarbij iedereen hand in hand met elkaar in verbinding stond. In het midden van een groep, in de kampvuurkuil, brandde een vuur.

Nadat de activiteitencommissie van Scouting Heino de groep welkom had geheten, was het tijd om naar het verhaal van Sint Joris te luisteren. Daarna speelden de leden het spel 'Ren je Rot', waarbij ze allerlei quizvragen voorgeschoteld kregen en naar het juiste antwoord moesten 'rennen.' Daarna was het tijd voor een lekker glaasje limonade en vervolgens ging het ceremoniële gedeelte van start. Van elke speltak/afdeling was er iemand afgevaardigd om de belofte van zijn groep uit te spreken en een rode tulp in het vuur te gooien. De rode tulpen zijn namelijk het symbool van de druppels bloed die Sint Joris na zijn gevecht met de draak verloor. Tijdens het kampvuurprogramma werden traditionele liedjes als 'Een tante in Marokko' en 'Een Nederlandse Amerikaan' gezongen. Om acht uur was de activiteit afgelopen en keerden onze leden huiswaarts.

Meer foto's staan bij Media » Foto's.