fotolijn

Lief Logboek...

Dit is het logboek van onze groep. Hier vind je alle verhalen en verslagen over, voor en door de hele groep.

Overvliegen 2014

Welpen vliegen over naar ScoutsAfgelopen vrijdag was het weer tijd voor het jaarlijkse overvliegen. Tijdens deze gebeurtenis 'vliegen' de leden die te oud zijn geworden over naar de volgende leeftijdsgroep. Omdat het jubileumkamp dit weekend niet door ging, is er de afgelopen week door het activiteitenteam van het kamp hard gewerkt om een heel nieuw alternatief programma te bedenken.

De avond begon met de prijsuitreiking van het kratstapelen. Tijdens Daggie Old Heino hadden we met de groep een kratstapelwedstrijd georganiseerd. Deze avond kregen de prijswinnaars hun langverwachte prijs overhandigd.

Nadat iedereen bij de vlaggenmast geopend had, deed onze voorzitter Mark Haanen even een welkomstwoordje en daarna kon de activiteit beginnen in de kampvuurkuil. Tenminste dat denk ik, want ik was zelf op dat moment nog niet aanwezig... Ik kwam aan op de blokhut toen de eerste welpen net aan hun overvliegprogramma waren begonnen.

Voor de kampvuurkuil was een grote versierde toegangspoort gemaakt. De doorgang van de poort werd geblokkeerd door een muur van jerrycans. Voor de poort hing aan een touw een grote blauwe ton die door acht draadjes werd tegengehouden. Akela legde uit dat de acht welpen die gingen overvliegen eerst acht vragen goed moesten beantwoorden. Met elke goede vraag mocht één van de acht touwtjes worden doorgeknipt, en dat net zo lang totdat de ton los zou komen en dwars door de muur van jerrycans zou beuken. Dan konden de welpen door de poort heen naar de scouts toe die aan de andere kant van de poort stonden te wachten.

Eén voor één mochten de welpen proberen een vraag goed te beantwoorden. Als iemand een vraag fout had, was dat gelukkig geen grote ramp, maar mocht de welp weer achteraan aansluiten. Op het laatst was het nog even spannend, maar uiteindelijk werd het laatste draadje doorgeknipt en konden de welpen overvliegen naar de scouts.

Daarna was het tijd voor een kleine pauze om even wat te drinken.

Toen waren de twee scouts aan de beurt om over te vliegen naar de explorers. Zij kregen de opdracht om een rugzak te vullen met typische kampeerspullen zoals een slaapzak, matje, kompas en zelfs een plonspakket. Deze spullen waren 'verstopt' bij de mensen in het publiek en de scouts moesten de spullen eerst zien te achterhalen.

Intussen werd ook de uitdaging uitgelegd aan de drie explorers die naar de Ramstam gingen. Rondom de kampvuurkuil waren op 3 meter hoogte 3 stoelen op een paal gemaakt. De drie nu-nog-explorers moesten op deze stoelen plaatsnemen en kregen vervolgens de opdracht om zonder de grond te raken van stoel te verwisselen. Daarbij mocht wel gebruik gemaakt worden van hulp van het publiek. Met behulp van een ladder en via de bankjes rondom de kampvuurkuil lukte het ze uiteindelijk om allemaal weer op een andere stoel plaats te nemen.

Na nog een drinkpauze deed de welpenleiding nog een leuk spel met de hele groep.

Tot slot werd er met de hele groep nog een sluiting gedaan en ging elke speltak nog even hun nieuwe leden welkom heten.

Vervolgens zette iedereen nog even de schouders eronder om alles weer op te ruimen en konden we terugkijken op een geslaagde avond en we wensen alle overvliegers veel plezier bij hun nieuwe speltak!

Verslag Zomerkamp Welpen Almelo

Maandag
Het is begonnen: Zomerkamp 2014 Welpen Scouting Heino! 8 uur ’s ochtends staat er 7 man staf klaar voor vertrek, de ingepakte aanhangwagen wordt achter de grootste auto in de buurt gehangen. Groot in omvang klein qua kofferbakruime, wederom verbazen wij ons over de Volvo XC90. De aanhangwagen ophogen met een halve meter aan bagage is niet voldoende om alles mee te krijgen. Vanmiddag dan nog maar een keer terug rijden.

Bepakt en bezakt zijn we onderweg naar Almelo met ‘Het Beste Uit De Q Music Top 500 Van Het Foute Uur (5CD 2014) NLToppers’ op de achtergrond komen we uitgerust aan bij de blokhut in Almelo. Rond de klok van elf uur is het zover: De welpen worden gebracht. Auto’s vol met welpen en bagage worden afgeleverd aan de Bosrand in Almelo. “Een goede week toegewenst” is wat we vaak horen van vertrekkende ouders met bijna lege auto’s. Dit gaat ongetwijfeld goedkomen, alle ingredienten voor een goede week zijn immers aanwezig: Een mooie ruime locatie, toffe leiding, leuke welpen en een televisie met digitenne voor de voetbal. Na het klaarleggen van de slaapspullen en het ontdekken van blokhut en terrein wordt het tijd voor de eerste maaltijd van het zomerkamp. Met een kookstaf van twee man sterk hebben we in eerste instantie geen argwaan over de kwaliteit van de maaltijden. De eerste maaltijd komen we goed door met meegebracht favoriete broodbeleg door de welpen. Opvallend is de hoeveelheid choco-pasta en hagelslag die is meegenomen. Calvé pindakaas, schuddebuikjes of kokosbrood zijn klaarblijkelijk niet favoriet meer bij de welpen. Tijdens de lunch was een deel van de leiding weggelopen, niemand wist waar dat nu weer goed voor was. Vlak na de lunch werd het duidelijk wat hier de oorzaak van was, snoepjacht! Zakken vol met snoep komen tevoorschijn, gevonden in de tassen van de welpen. Dit alles terwijl de snoep al lang ingeleverd had moeten zijn.. Vergeten misschien? Gelukkig zijn we nog coulant aan het begin van het kamp en zien we dit incident door de vingers. We draaien het eerste corvee en komen aan bij het programma voor de middag. Er zijn wel 8 oudsten mee, dit zijn de welpen die volgend seizoen overvliegen naar de scouts. Je zou kunnen zeggen dat dit de welpen met de meeste ervaring zijn. Ter voorbereiding op de scouts gaan de oudsten in een tent slapen. Eerst maar eens opzetten. Terwijl de jongeren een potje kubb spelen, drinken en nog een potje kubb spelen zijn de tenten nog steeds niet opgezet. De oudsten komen er niet uit een een koppel leiding schiet ter hulp. Een middag vol met spelletjes eindigd bij het fluitsignaal, we kunnen aan tafel! Op het menu staat: Hallandse piepers, verse snijbonen, appelmoes en een vruchtentoetje na. De argwaan over de kwaliteit van de maaltijden is hierbij dan ook weggenomen. Na de afwas, en de schoonmaakronde in het gebouw sluiten we de avond af met een gezellig kampvuur.

Dinsdag
De dinsdag begint vroeg, 7 uur staan de eersten van ons al weer onder de douche, waarna het ontbijt volgt. Buiten regent het, dus bekijken we de buienradar en het weer. De teletekst heeft een heldere omschrijving. Dinsdag kletsnat, woensdag nog meer regen. Het weer zit dus niet mee, de dinsdag is dan ook officieel in het water gevallen als we het programma compleet moeten omgooien. Van een speurtocht via de kinderboerderij naar de stad om daar het zakgeld uit te geven naar een lang tijd binnen zitten. We vullen de rest van de dag met het maken van de kaartjes voor het thuisfront, het kijken van een film en hier en daar wat just dance. Als het eindelijk droog is pakken we het programma weer op en gaan we een spelletje leven cowboy ganzenbord spelen. Na een voedzame maaltijd spaghetti en het inmiddels welbekende bijbehorende corvee, is het tijd voor de uitslag van de geheime manitoe. Dit was een opdracht die de héle dag duurde (de dag die korter had moeten lijken). We trokken ‘s ochtends briefjes, de persoon die op jouw briefje stond moest je die dag extra aardig voor zijn. Doe het wel subtiel, maar zorg dat diegene het wel merkt! ’s Avonds blijkt dat dit best heel moeilijk is. Zeker ¾ van de welpen had niks door en als je aan de welp vroeg wat hij gedaan had bleef het ook angstvallig stil. Het was al weer tijd om naar bed te gaan, voor de kinderen althans, wij verdeelden ons over de blokhut, Tabaqui voorlezen bij de jongere garde, Baloe bij de ouderen en de rest bij de TV er was immers voetbal op. Het voorlezen bij de oudste welpen duurde zeker de gehele eerste helft van de voetbal, wel begrijpelijk ze zouden dit volgend jaar bij de scouts denk ik moeten missen.

Woensdag
Weer staan de eersten iets na 7 alweer naast hun bed. Na de ochtendgym, het ontbijt en het corvee vertrekken we naar het zwembad! Dat het buiten ook regent maakt niks uit, want a, we zijn binnen, en b, nat waren we toch al! ’s Middags schrikken we van de tijd, want er moet ook nog gekookt worden en we moeten nog weer terug, dus we gaan snel uit het water. Gelukkig komen bij de uitgang van het zwembad nog een Action tegen, de gelegenheid om van je zakgeld af te komen! En zeg nou zelf bij de Action is er voor hetzelfde geld véél meer te koop dan bij een reguliere winkel. Na een heerlijke avondmaaltijd bestaande uit nasi met saté en kroepoek, en een heus cowboycasino is het alweer avond. De avond van de waarheid, want Nederland speelt de halve finale tegen Argentinië. Onze oranjeoutfits en vlaggetjes op de wangen mochten niet baten, want na een penaltyserie ligt Nederland eruit Aangezien er voor de nacht heel slecht weer is voorspelt, mogen de oudste welpen ook een nachtje binnen doorbrengen. Wat is de leiding toch aardig voor ze!

Donderdag
De vermoeidheid slaat ook bij de leiding toe, en het om 7 uur uit bed gaan wordt steeds moeilijker. Al voor de 3e dag op rij doen we fanatiek ochtendgym, en na het ontbijt vertrekken we naar het pretpark de Waarbeek!! Het valt op dat de Waarbeek in verhouding tot andere pretparken extreem veel draaiende dingen heeft, want daar waar een normaal dagje pretpark prima gaat, is toch de helft wel dizzy of tegen het misselijke aan geweest. Het weer laat ons ook niet in de steek! Het weer is prachtig en iedereen geniet! Misschien geniet iedereen iets teveel, want tegen de tijd dat we thuis zijn is het al te laat om te barbecueën. Geen nood! Daarvoor bestaat patat! Het bestuur komt langs en verzorgt het toetje. Ze hebben marshmallows, popcorn, engeltjes te paard en gepofte appel. Allemaal dingen die op vuur bereid moeten worden dus een hele goede reden om heel snel vuur te maken. Na het heerlijke toetje komt het tribunaal. Het bestuur is de rechter en de opgelegde straffen werden uitgevoerd door onze beul. De uitspraken van de rechter evenals de straffen waren niet mild! Menig overgebleven etensresten werden hiervoor gebruikt. Na een korte maar krachtige bonte avond in het teken van de lama’s was het tijd voor het laatste spel van de dag: Dodende straal. Het spel in het donkere bos waarbij je als speler een kaarsje uit moet uitblazen, zonder afgeschenen te worden, werd 2 rondes gespeeld. De ene ronde werd gewonnen door Stefan en de ander door Jesse B.

Vrijdag
De vrijdag is de dag van vertrek, helaas moeten we dan alweer naar huis. Een ongeschreven regel is dat vrijdag uitslaapdag is, niemand hoefde hier aan herinnerd te worden. Na het ontbijt en het corvee was het de taak om zo snel mogelijk alles ingepakt en schoon te hebben. Een uur voor vertrek was alles schoongemaakt, ingepakt en klaargezet voor vervoer. De welpen hebben zich redelijk gedragen tijdens het kamp, en geen lust-ik-niet of skip-de-gym bonnen ingeleverd. Afgesproken was dat als iedereen de bonnen nog had aan het einde van het kamp er getrakteerd werd op taart! De taart evenals de slagroom zijn schoon opgegaan wat een mooie afsluiter was van het kamp.

Wij, de leiding, willen alle welpen bedanken voor deze geweldige week!

Boerenkoolmaaltijd

Op 21 december hebben de leden van Scouting Heino weer genoten van de jaarlijkse Boerenkoolmaaltijd. De Explorers hadden dit jaar het thema 'Kerst.' De Scouts en Welpen gingen kerstkransjes happen, een skiparcours op latten afleggen en met 'sneeuwballen' gooien. Per onderdeel kon er een decoratie verdiend worden voor in de kerstboom, want elk groepje droeg een mini-kerstboom bij zich die versierd moest worden. Nadat het spelcircuit was afgelopen, was het tijd om op de boerenkool aan te vallen. We zongen de yell 'BIJZ+Ondergoed' en maakten er met z'n allen een gezellige avond van.

Ouder informatieavond

Afgelopen woensdag was er de ouder informatieavond voor alle ouders van de leden van de Rozendaelgroep. Om 20:00 uur stroomde de blokhut vol en nadat iedereen voorzien was van koffie en een lekkere koek en een plekje had gevonden in het Scoutslokaal kon de presentatie beginnen.

Lees meer: Ouder informatieavond

Greppeltocht

Greppeltocht 2013

Vrijdag 15 november was het weer zover, de strijd om de Gouden Greppel Schep 2013 ging weer los voor de Explorers binnen de regio IJssel-Vechtstreek. Dit keer begon de strijd bij het gebouw van de HKG in Zwolle. Dit jaar met 100 deelnemers! Helaas hebben we de Gouden Schep niet voor derde keer op rij gewonnen, maar we zijn wel verdienstelijk tweede geworden.

Een greppeltocht is een scoutingactiviteit, waarbij men probeert ongezien van een punt naar een ander punt te komen. Daarbij is het de bedoeling om zo veel mogelijk punten te bereiken binnen de gestelde tijd.

De organisatie rijdt rond in het gebied waar de route door heen loopt. Als een groep deelnemers wordt gezien door de organisatie krijgt deze groep minpunten. Het gaat erom de route zo snel mogelijk af te leggen. De activiteit wordt 's avonds en 's nachts gehouden, dan is het voor de deelnemers makkelijker zich te verstoppen voor de organisatie, bijvoorbeeld in greppels.

Pagina 1 van 8