Overvliegen 2014

Welpen vliegen over naar ScoutsAfgelopen vrijdag was het weer tijd voor het jaarlijkse overvliegen. Tijdens deze gebeurtenis 'vliegen' de leden die te oud zijn geworden over naar de volgende leeftijdsgroep. Omdat het jubileumkamp dit weekend niet door ging, is er de afgelopen week door het activiteitenteam van het kamp hard gewerkt om een heel nieuw alternatief programma te bedenken.

De avond begon met de prijsuitreiking van het kratstapelen. Tijdens Daggie Old Heino hadden we met de groep een kratstapelwedstrijd georganiseerd. Deze avond kregen de prijswinnaars hun langverwachte prijs overhandigd.

Nadat iedereen bij de vlaggenmast geopend had, deed onze voorzitter Mark Haanen even een welkomstwoordje en daarna kon de activiteit beginnen in de kampvuurkuil. Tenminste dat denk ik, want ik was zelf op dat moment nog niet aanwezig... Ik kwam aan op de blokhut toen de eerste welpen net aan hun overvliegprogramma waren begonnen.

Voor de kampvuurkuil was een grote versierde toegangspoort gemaakt. De doorgang van de poort werd geblokkeerd door een muur van jerrycans. Voor de poort hing aan een touw een grote blauwe ton die door acht draadjes werd tegengehouden. Akela legde uit dat de acht welpen die gingen overvliegen eerst acht vragen goed moesten beantwoorden. Met elke goede vraag mocht één van de acht touwtjes worden doorgeknipt, en dat net zo lang totdat de ton los zou komen en dwars door de muur van jerrycans zou beuken. Dan konden de welpen door de poort heen naar de scouts toe die aan de andere kant van de poort stonden te wachten.

Eén voor één mochten de welpen proberen een vraag goed te beantwoorden. Als iemand een vraag fout had, was dat gelukkig geen grote ramp, maar mocht de welp weer achteraan aansluiten. Op het laatst was het nog even spannend, maar uiteindelijk werd het laatste draadje doorgeknipt en konden de welpen overvliegen naar de scouts.

Daarna was het tijd voor een kleine pauze om even wat te drinken.

Toen waren de twee scouts aan de beurt om over te vliegen naar de explorers. Zij kregen de opdracht om een rugzak te vullen met typische kampeerspullen zoals een slaapzak, matje, kompas en zelfs een plonspakket. Deze spullen waren 'verstopt' bij de mensen in het publiek en de scouts moesten de spullen eerst zien te achterhalen.

Intussen werd ook de uitdaging uitgelegd aan de drie explorers die naar de Ramstam gingen. Rondom de kampvuurkuil waren op 3 meter hoogte 3 stoelen op een paal gemaakt. De drie nu-nog-explorers moesten op deze stoelen plaatsnemen en kregen vervolgens de opdracht om zonder de grond te raken van stoel te verwisselen. Daarbij mocht wel gebruik gemaakt worden van hulp van het publiek. Met behulp van een ladder en via de bankjes rondom de kampvuurkuil lukte het ze uiteindelijk om allemaal weer op een andere stoel plaats te nemen.

Na nog een drinkpauze deed de welpenleiding nog een leuk spel met de hele groep.

Tot slot werd er met de hele groep nog een sluiting gedaan en ging elke speltak nog even hun nieuwe leden welkom heten.

Vervolgens zette iedereen nog even de schouders eronder om alles weer op te ruimen en konden we terugkijken op een geslaagde avond en we wensen alle overvliegers veel plezier bij hun nieuwe speltak!