fotolijn

Explorers

Bij de Explorers van Scouting Heino doe je, samen met allerlei andere meiden en jongens, veel te veel om op te noemen. Probeer het maar eens uit en kom eens kijken, de normale opkomst is op donderdagavond van 20:00u tot 22:00u in onze blokhut. Om een teleurstelling te voorkomen, kan je beter eventjes een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Om toch een indruk te krijgen van wat de Explorers doen, hebben we een aantal leden en begeleiding geïnterviewd:

Lisette (17) is voorzitter van de Explorers.

Wat heb jij tot nu toe bij de Explorers gedaan?
Ik ben veel op kamp geweest. De kampen blijven bij mij namelijk het meeste hangen, omdat je dan een hele week lang allemaal activiteiten doet. Denk maar eens aan varen in de grachten van Amsterdam. We hadden daar tijdens kamp bootjes gehuurd waar je zo weer kon uitstappen. Ook hebben we de 'Heinekenexperience' gedaan. Tijdens één van onze opkomsten hebben met de 'Boyzonderstam' gepaintballd in het oude gemeentehuis, dat was erg leuk om te doen! Er was daar namelijk veel ruimte.

Hoe ziet een opkomst van de Explorers er eigenlijk uit?
Het ligt heel erg aan de persoon die de opkomst organiseert. Bij de Explorers bedenk je zelf opkomsten: je mag dus zelf bepalen wat je wilt doen. En elke week is er weer een andere Explorer aan de beurt. Zo ben je dus niet van de begeleiding afhankelijk. Wat we in een opkomst doen, proberen we af te wisselen: de ene keer hebben we een actieve opkomst en de andere keer hebben we een rustigere opkomst. Zo hebben we een keer in de zoveel tijd een sport en spel opkomst en gaan we de week daarop pizza's bakken.

Hoe bevalt het voorzitterschap?
Ik merk er niet veel van: het enige wat ik extra heb is de groepsraad. Ik vraag dan van te voren aan mijn groep: "Gaan we nog dingen in brengen? Ja of nee?" En vervolgens breng ik het in bij de groepsraad.

Wat is er zo leuk aan de Explorers?
Om nieuwe mensen te leren kennen en daar samen activiteiten mee te doen.

Youp (17) is lid van de barcommissie van de Explorers.

Youp, hoe ben jij eigenlijk commissielid geworden?
Dat heb ik zelf aangegeven : ik wilde graag lid worden van de barcommissie en had toen gestemd.

Hoe gaan jullie om met het nieuwe alcoholbeleid en wat doe je allemaal bij de barcommissie?
We schenken geen alcohol, dat heeft ze begeleiding besloten. En al helemaal niet sinds 1 januari. Daarnaast let ik als lid van de barcommissie op alle aankopen. Zo kijk ik of er genoeg wordt 'aangekocht' en of er nog mensen in de min staan. Mensen die rood staan, krijgen bijvoorbeeld een berichtje van mij.

Wat doen jullie met het geld dat jullie overhouden?
Al het geld dat we overhouden, sparen we op. Daarvan kopen we weer een muur voor in ons lokaal.

Lesley (16) is samen met Tom en Luuk lid van de zomerkampcommissie

Waar gaan jullie dit jaar heen op zomerkamp?
Wij gaan dit jaar een week naar Tsjechië ! Op 9 augustus vertrekken we en op 16 augustus komen we weer terug. We gaan eerst met de auto naar Gronau, daarna kopen we een Schönes-Wochenende-Ticket en vervolgens vertrekken met de de trein naar Liberec in Tsjechië.

Naar Tsjechië? Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?
We hebben met z'n allen jassen ophangen bij de carnaval. Dit hebben wij twee avonden en drie hele dagen gedaan. De begeleiding kwam met het idee. En daarnaast sparen we nog een klein stukje contributie waarmee we kampgeld kunnen opsparen.

Hoe kwamen jullie op het idee om naar Tsjechië te gaan?
Vorig jaar zijn we naar Amsterdam gegaan, maar dat vond ik minder, omdat het in Nederland is. Als Explorer vind ik het toch leuker om andere landen te leren kennen, want ik wil graag wat meer van de wereld zien. Daarnaast zijn de prijzen in Tsjechië redelijk goedkoop. Je kunt veel doen met weinig geld en dat is alleen maar mooi.

Wat gaan jullie daar doen?
We gaan sowieso naar de Botanische tuinen. Dat is een hele grote tuin met allerlei exotische bloemsoorten. Misschien gaan we ook nog wel naar de dierentuin. Alle leden van de kampcommissie bedenken sowieso een dag. En we hebben een tweedaagse hike op een berg. De route wordt door Frank (Lenferink) en Teun (Van der Veer) verzorgd. Ook willen we een avond gezellig naar een barretje of terrasje gaan...

Hoe vind jij het eigenlijk bij de Explorers?
Het bevalt mij wel goed bij de Explorers. Je kunt ook mooi 'socializen' met leden van andere Scoutinggroepen. Maar soms is het ook minder leuk. Iedere week verzint namelijk weer iemand anders de opkomst. De groep die er nu is, is wel leuk. Het is een drukke, maar actieve groep. Er valt nooit een stilte bij ons!

De kampen zijn ook wel geniaal, want dan kun je lekker lol trappen. Dan kun je ook nog een beetje cultuur opsnuiven, wat dingen leren en het zicht van je wereld verbreden. Zo hebben we twee jaar geleden in Berlijn veel dingen uit de Tweede Wereld Oorlog bekeken. Dat vond ik erg interessant.

Hoe gaan de voorbereidingen?
Wel goed. We hebben al geboekt. We slapen in een blokhut, gelegen in een gebergte. Er gaan in totaal elf Explorers mee.

Frank Lenferink en Rick Overesch begeleiden de Explorers.

Waarom zijn jullie eigenlijk Explorerbegeleiding geworden?
Frank: Ik vind het hartstikke leuk om met jongeren werken. Het is erg uitdagend , omdat het werken met hen mij veel energie geeft, bijvoorbeeld als ik zie dat de jongens ergens fanatiek mee bezig zijn. Soms doe ik ook wel mee.

Rick: We gedragen ons meestal als mede-Explorer, maar als het echt nodig is, stellen we grenzen. Ik heb voor deze groep gekozen, omdat ik het erg leuk vind om met de jongens bezig te zijn. Daarnaast gaan we op kamp lekker ver weg. We kunnen ze -tot op zekere hoogte- vrij laten. Daarnaast kunnen ze op hun leeftijd steeds meer zelf bepalen. Het is anders dan bij de Welpen en Scouts: we laten ze 'gaan' en als het niet goed gaat, grijpen we in. We geven ze tot op zekere hoogte vrijheid.

Hoe omschrijven jullie de groep?
Het is een energieke en uitdagende groep. Het zijn pubers met een eigen mening. Ze zijn erg actief: ze hebben bijvoorbeeld voor hun kamp met de carnaval jassen opgehangen. Daardoor hebben ze grotendeels zelf het geld voor het kamp bij elkaar gespaard. Ook ontdekken ze dingen van zichzelf en daarmee bepalen ze (in zekere mate) zelf wat ze doen.

Wat is de kracht van de Explorers?
De Explorers kunnen het net zo leuk maken als ze zelf willen. Ze hebben namelijk alle vrijheid om zelf te beslissen welke activiteiten ze willen doen en waar ze op kamp heen willen gaan. Zo houdt Jelmer erg van koken, bakken en braden. Hij gaat vandaag daarom tijdens zijn opkomst pannenkoeken boven een brandertje klaarmaken, terwijl andere Explorers weer wat ruigere opkomsten bedenken.

Hoe actief zijn onze Explorers?
Na de Boerenkoolmaaltijd hebben onze Explorers een lanparty georganiseerd. Ze hebben dus veel initiatief en willen graag wat doen. Doordat de Explorers zelf opkomsten mogen bedenken, worden ze min of meer al voorbereid op het 'leiding zijn'. Onze Explorers worden daarvoor meestal door de speltakleiding benaderd. Dat was bijvoorbeeld bij Luuk (in het kader van een maatschappelijke stage) en Lisette het geval.

Hoeveel Explorers hebben jullie op dit moment?
We hebben op dit moment tien jongens en één meisje. Volgend jaar verlaten drie leden onze groep, omdat ze dan naar de RAMstam mogen. We krijgen er ook twee nieuwe Scouts bij. We zitten dan op negen Explorers.

Rick, Frank en de Explorers, bedankt voor het interview!