fotolijn

Welpen

Welpen zijn meisjes- en jongensscouts tussen de 7 en 11 jaar. Elke week gaan zij in de Jungle op avontuur en kunnen de meiden en jongens daar al hun fantasie en creativiteit in kwijt.

De Jungle is een heel groot bos vol gevaren en is een plek waar je heel leuk kunt spelen met de themafiguren. Zelfs de leiding van de Welpen zijn themafiguren! Bij Scouting Heino kom je Kaa (de slang), Hathi (olifant), Mang (vleermuis), Ikki (het stekelvarken) en Jakala (krokodil) tegen. De Welpenleiding speelt af en toe ook mee met de kinderen en houdt een oogje in het zeil.

Op avontuur in de wereld van Jungle Book

De plek waar de Welpen bij elkaar komen, is onze blokhut "De Veldlelie", dat voor de Welpen is omgedoopt tot een ware Jungle. De Welpen spelen in het thema Jungle Book. Elke week gaan zij figuurlijk op reis door de Jungle, waar de gezelligste en spannendste avonturen beleefd worden. Ze verkennen de Jungle en ontdekken wat er in al die Jungle te beleven is. Samen met hun leiding doen zo al spelend diverse wetenswaardigheden op die voor nu en later van belang kunnen zijn.

Het werken in een thema als Jungle Book past bij de leeftijd van de kinderen, omdat het fantasie en werkelijkheid met elkaar verbindt. Dit doen wij bijvoorbeeld door een film te kijken van Jungle Book, een verhaal voor te lezen of de kinderen een themafiguur van Jungle Book te laten maken. Met de themafiguren Mowgli (jongens) en Shanti (meisjes) kunnen onze Welpen zich identificeren, omdat zij de kinderen in de wereld van Jungle Book zijn en dezelfde leeftijd hebben als onze Welpen. We werken om die reden met een thema, zodat de Welpen echt kind kunnen zijn, doordat ze hun fantasie en creativiteit in elke opkomst kwijt kunnen.

Het spelen in nesten

Een groep Welpen vormen met elkaar een horde, bij onze groep is dit de Mailanahorde. Vaak werken ze ook in kleinere groepjes van 4 tot 6 kinderen, dit is een nest. De nesten hebben allemaal een kleur. In deze nesten leren ze met elkaar iets te maken, te bereiken of iets te ontdekken. Ieder nest heeft een gids en helper. Deze gids en helper is geen baas van het nest. Het zijn meestal oudere Welpen uit onze groep die meer ervaring hebben. Zij kunnen andere Welpen helpen als ze er zelf niet uitkomen.

Getrainde leiding

De Mailanahorde wordt begeleid door ervaren leiders en leidsters. Scouting Nederland zorgt er via de Scouting Academy voor dat de leiders en leidsters een goed getraind en deskundig team vormen. Voor de leiding zijn er professionele handboeken en elk jaar opnieuw zijn er cursussen en trainingen. Onze groep heeft een groepsbegeleider, waarop de leiding zo nodig op kan terugvallen, bijvoorbeeld om de kwaliteit van de opkomsten te verbeteren. Indien u als ouder alleen iets met de groepsbegeleider wilt delen, mag u altijd een beroep op haar doen. Daarnaast wordt elke opkomst door de leiding voorbesproken, worden er van te voren materialen klaargezet en na elke opkomst evalueert de Welpenleiding over het verloop van de opkomst.

Herkenbaar

Onze groep is onderdeel van Scouting Nederland. Om herkenbaar te zijn als lid van Scouting Heino, Scouting Nederland en Scouting internationaal, dragen onze Welpen een groene blouse, een blauwe broek en een groene das met een oranje streep en witte bies. Deze das is speciaal gemaakt voor onze groep en andere Scoutinggroepen hebben weer een andere kleur das.

Hoe ziet een opkomst bij Scouting Heino eruit?

Elke opkomst begint met een opening en eindigt met een sluiting. Tussendoor drinken wij, meestal in het midden van de opkomst, limonade. Hiervoor zingen wij het bekende Limolied, zodat de kinderen hun energie kwijt kunnen en hierna lekker tot rust kunnen komen. Deze vaste rituelen doen wij niet alleen om onze tradities van Scouting Nederland in ere te houden, maar ook om als groep een te kunnen zijn met elkaar. Tevens biedt dit de kinderen structuur, zodat de Welpen weten wat ze van de opkomst en van de leiding kunnen verwachten.

Een belevenis in themagebieden

U ziet dat bij de Welpen er elke week iets nieuws te beleven is. Natuurlijk iedere zaterdagmorgen, maar ook twee keer per jaar de tussenkampen en in de zomer het jaarlijkse zomerkamp vormen de hoogtepunten. Elk kamp en elke opkomst staan in het teken van een themagebied. Een themagebied is een gebied uit het Jungle Book, het is een plek waar de Welpen activiteiten doen die passen bij dit gebied. De Welpenleiding maakt gebruik van de themagebieden om programma’s te bedenken met zoveel mogelijk afwisseling, zodat de opkomst voor elke Welp uitdagend is. Daarnaast probeert de leiding tijdens het bedenken van de opkomst rekening te houden met de motivatie, vaardigheden en leeftijd van de Welp.

Er zijn acht themagebieden:

  • De raadsrots (Identiteit)
  • Het wolvenhol (Veilig & Gezond)
  • De Khaali Jagah vlakte (Sport & Spel)
  • De Nishaani plaats (Uitdagende Scoutingtechnieken)
  • Haveli – het mensendorp (Samenleving)
  • De ruïne Emaarate (Internationaal)
  • De Talaab poel (Buitenleven)
  • De Guha grotten (Expressie)

Bij de Raadsrots zoekt de Welp naar verschillende identiteiten, waaronder de eigen identiteit. Bij de Welpen verpakken wij dit thema door bijvoorbeeld een van de volgende activiteiten te doen: Wie Ben Ik?, het tekenen van een zelfportret, het maken van een eigen paspoort, het Lamaspel of het spelen van ‘’Weerwolven van Wakkerdam’.’

In het wolvenhol van Raksha, dat staat voor Veilig en Gezond, leren onze Welpen hoe ze zichzelf en anderen kunnen verzorgen. Denk hierbij aan: het bereiden van een eenvoudige maaltijd, het aanleggen van een verband, het meedoen aan een smaaktest of meedoen aan een quiz over de Schijf van Vijf.

Bij de Khaali Jagah vlakte doen de Welpen activiteiten in het teken van sport en spel, zoals: Hollandse Leeuwen, dweilhockey, het Hanze-handelsspel, flessenvoetbal of Levend Stratego. Het is tevens het territorium van Kaa en op deze vlakte kunnen de Welpen lekker spelen en ravotten, zodat ze goed hun energie kwijt kunnen.

Bij de Nishaani plaats, die in het teken staat van uitdagende Scoutingtechnieken, kun je zoal denken aan activiteiten als: het opbouwen van een vuur, het uitzetten van een eigen kompasroute en het lopen van een tocht.

In het mensendorp, Haveli, het dorp van Shanti en Mowgli, spelen de Welpen in het thema samenleving. De Welpen ontrafelen bijvoorbeeld een geheimschrift, raden plaatsen op de wereld, houden zich bezig met speciale feesten (zoals Kerstmis en Sinterklaas) en helpen bij de bosschoonmaak.

In de ruïne Emaarate gaan de Welpen op zoek naar sporen die in de geschiedenis zijn achtergelaten, zowel nationaal als internationaal. Zo gaan wij bijvoorbeeld naar de Ontdekhoek, gaan wij op kamp naar een museum of staan wij stil bij een monument.

In de Talaab Poel houden de Welpen zich bezig met het buitenleven. Ze onderzoeken wat eetbaar is, gaan op zoek naar vreemde dieren, sporen bladeren op om een kunstwerkje van te kunnen maken en proberen hier hout voor het vuur te vinden. De gevaarlijke Jakala is hier ook te vinden, maar zal je helpen als je ergens zelf niet uitkomt.

In de Guha grotten leren de Welpen zichzelf te vermaken, uit te drukken en te amuseren, omdat in deze grotten het thema expressie is. Ook onze vrolijke vleermuis Mang vliegt er rond en gaat samen met de Welpen op zoek naar manieren hoe je jezelf kunt uitdrukken. Bij de Welpen maken wij leuke knutselwerkjes. Wij maken zoal een spinnenweb, kleien en beschilderen zelf een themafiguur en maken ons eigen muziekinstrument. Ook doen wij leuke spelletjes als: Hints, Flits! en bedenken de Welpen zelf een act om uit te voeren op kamp.

Vrijblijvend kennismaken

Eens kennis komen maken is altijd mogelijk. De opkomsten van de Mailanahorde zijn normaal op zaterdagochtend van 10:00u tot 12:00u. De eerste drie opkomsten zijn altijd kennismakingsopkomsten. Pas na deze drie opkomsten hoeft uw kind te beslissen. U mag iedere zaterdagmorgen even langskomen met uw kind en uw kind kan direct meespelen. Het gebeurt echter een enkel keer, dat de opkomst niet in onze eigen blokhut is. Om een teleurstelling te voorkomen, kunt u even een mailtje sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..